VAPAA-AIKA

Vapaa-ajalla tarkoitetaan aikaa, jolloin et ole töissä tai koulussa. Vapaa-aikana voit esimerkiksi ulkoilla, käydä harrastuksissa ja tavata ystäviä.

Keskustele: Mitä sinä teet vapaa-ajallasi?

Harrastukset
Harrastuksella tarkoitetaan sellaista vapaa-ajalla tapahtuvaa toimintaa, joka rentouttaa ja tuottaa mielihyvää. Harrastuksia voivat olla esimerkiksi ruuanlaitto, jalkapallon pelaaminen, käsitöiden tekeminen, kuntosalilla käynti tai lukeminen.

Ruuanlaitto
Ruuanvalmistus on hyödyllinen harrastus. Itse valmistettu ruoka on edullista.
Suosi lähiruokaa! Lähiruoka on mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa. Savonlinnassa lähiruokaa ovat esimerkiksi järvikala sekä lähellä tuotettu liha ja leipä. Ostamalla lähiruokaa tuet paikallisia kalastajia, maanviljelijöitä ja leipomoita. Samalla syntyy työpaikkoja. Kun ruoka tuotetaan lähellä, sen kuljettamiseen ja varastointiin kuluu vähemmän energiaa.

Mitä on lähiruoka? Mistä sitä voi ostaa?

Idea! Suunnitelkaa yhteinen lähiruokailta, jossa valmistatte yhdessä ruokaa. Mitä samaa on suomalaisessa  ja lähtömaasi ruokakulttuurissa? Miten suomalainen ruoka eroaa lähtömaasi ruuasta?

Leivonta
Leipominen on rentouttava ja mielenkiintoinen harrastus. Kokeile uutta reseptiä.  Oletko jo maistanut Runebergintorttua tai laskiaispullaa?
Ilahduta ystävääsi! Kutsu ystäväsi kahville ja tarjoa hänelle leipomaasi herkkua.Liikunta
Säännöllinen liikunta pitää sinut terveenä ja hyväkuntoisena. Erilaisia liikuntalajeja on paljon. Liikkuminen voi olla edullista tai jopa ilmaista. Jokaiselle löytyy sopiva liikuntamuoto. Voit liikkua yksin, kaverin kanssa tai ryhmässä.

Idea! Lähde reippaalle kävelylle. Pyydä ystäväsi mukaan. Näkyykö ulkona merkkejä talven päättymisestä? Tällaisia merkkejä ovat esimerkiksi lumen sulaminen, lintujen laulu ja lämmittävä aurinko.


Suosi hyötyliikuntaa. Hyötyliikunnalla tarkoitetaan sitä, että tekemisestä on liikunnan lisäksi jokin hyöty. Hyötyliikuntaa ovat esimerkiksi: lumen kolaaminen, portaiden käyttö hissin sijaan, siivoaminen.

Keskustele: Millaista hyötyliikuntaa saat päivittäin? Millä tavalla voisit lisätä hyötyliikunnan määrää?Lukeminen
Kirjastosta voit lainata kirjoja, lehtiä, musiikkia ja elokuvia. Lainausta varten tarvitset kirjastokortin. Kirjastokortin saa ilmaiseksi kirjastosta. Pidä kortista hyvä huoli. Kirjastokortti on henkilökohtainen.
Lainat pitää palauttaa eräpäivään mennessä. Laina-aika vaihtelee. Tarkista lainatun materiaalin palautuspäivämäärä saamastasi kuitista.  

Tehtävä: Tutustu kirjastoon ja sen monipuolisiin palveluihin käymällä kirjastossa tai osoitteessa http://www.savonlinna.fi/kirjasto  Mitä kirjastosta voi lainata? Mitä muita palveluita kirjastossa on? Löytyykö kirjastosta kirjoja omalla äidinkielelläsi?


Keskustele: Haluaisitko aloittaa uuden harrastuksen? Minkä harrastuksen?


Kulkeminen
Liiku mahdollisimman paljon kävellen ja polkupyörällä. Matkusta linja-autolla. Pidemmät matkat sujuvat mukavasti bussilla tai junalla. Voisitko kulkea yhdessä ystäväsi kanssa samalla autolla esimerkiksi kouluun? Tällaista yhteistä matkustamista kutsutaan kimppakyydiksi. Kimppakyyti, bussi, juna, polkupyörä ja käveleminen ovat ympäristöystävällisiä tapoja liikkua paikasta toiseen. 

Keskustele: Kuinka pitkä matka sinulla on kauppaan? Millä kulkuvälineellä käyt kaupassa? Voisitko käyttää ympäristöystävällisempää kulkuvälinettä?


Autoilu
Käytä autoa silloin, kun muita kulkuvälineitä ei ole tai matka on liian pitkä käveltäväksi tai pyöräiltäväksi. Suunnittele ajoreittisi niin, että pystyt hoitamaan kaikki asiat mahdollisimman vähällä ajamisella. Esimerkiksi käy kaupassa samalla, kun tulet koulusta.
Aja taloudellisesti: vältä turhia kiihdytyksiä ja jarrutuksia.  Kiihdytä ripeästi haluttuun nopeuteen.  Käytä tilanteeseen sopivaa vaihdetta. Käytä talvella lohkolämmitintä, jotta bensiiniä kuluu vähemmän.  

Muut ajavietteet

Nauti talvesta!
Rakenna lumesta esimerkiksi lumiukko tai lumilyhty.

Vieraile taidenäyttelyssä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti