RAVINTO


Ravinto ja ruokailun merkitys hyvinvoinnille
Miten voin vaikuttaa kestävän kehityksen toteutumiseen oman arjen puitteissa Suomessa? Miten ruoka liittyy kestävään kehitykseen? Entä hyvinvointiini?


Mietitäänpä aluksi:

Miksi meidän pitää syödä?

  • Jaksamme tehdä asioita paremmin.
  • Pysymme terveempinä.
  • Aivot ja pää toimivat paremmin, ajatustyö helpottuu.
  • Syöminen on myös nautinto, yhdessä syöminen on jaettu nautinto.
  • Lapset ja nuoret tarvitsevat oikeanlaista ravintoa kasvaakseen terveiksi aikuisiksi.
  • Suomessa saamme liian vähän valoa, joten oikeanlainen ruoka on tärkeä asia.
  • Syömällä itse oikein ja terveellisesti olemme hyvänä mallina läheisillemme.
  • Suomessa on sanonta: "Hyvä ruoka, parempi mieli!"


Mitä tapahtuu, jos emme syö riittävästi ja oikein?
  • Voi aiheutua aliravitsemusta ja ravintoaineiden puutosta -> seuraa muita sairauksia.
  • Emme jaksa tehdä kaikkia niitä asioita, joita haluaisimme ja pitäisi tehdä.
  • Pää ei toimi kunnolla, ja ajatus "takkuilee".
  • Nälkäisenä, tai vääränlaisella ateriarytmillä on vaikutusta mielialaan.



Mitä sitten pitäisi syödä?

http://en.wikipedia.org/wiki/Food_circle



  • Oletko kuullut ruokaympyrästä tai -pyramidista? Syömällä sen mukaan varmistat, että saat kaikki tarvitsemasi ravintoaineet. Lautasmalli taas kertoo, kuinka paljon pitää syödä mitäkin ruokaa joka päivä.
http://en.wikipedia.org/wiki/MyPlate
  • Oletko nähnyt kun taloa rakennetaan, tai lapset leikkivät rakennuspalikoilla? Samalla tavalla rakennat itsellesi kestävää kehoa, kun syöt sopivaa ruokaa. Ruoan sisältämät ravintoaineet ovat kehomme rakennuspalikoita. Syömällä kalaa, lihaa, kananmunia, palkokasveja ja/tai maitotuotteita joka päivä saat riittävästi rakennusaineita, eli proteiinia.


  • Mitä autot ja lentokoneet tarvitsevat liikkuakseen? Polttoainetta - sinä saat oman polttoaineesi ruoasta. Kun syöt täysjyväleipää,- pastaa, puuroa, mysliä, tummaa riisiä tai perunaa, saat polttoainetta, jonka avulla jaksat toimia. Tuota polttoainetta sanotaan hiilihydraateiksi.

  • Rakennuspalikat ja polttoaine eivät kuitenkaan vielä riitä - tarvitset myös voiteluainetta, eli rasvaa, jotta kehosi osat toimisivat kunnolla. Syömällä joka päivä vähän kylmäpuristettuja kasviöljyjä, erilaisia pähkinöitä, siemeniä tai rasvaista kalaa saat oikeanlaisia rasvahappoja. Rasvan laadulla on merkitystä!
  • Rakennuspalikoiden, polttoaineen ja voiteluaineen lisäksi tarvitset vielä vitamiineja ja kivennäisaineita, sekä kuituja. Syömällä joka päivä marjoja, hedelmiä ja kasviksia vähintään viiden värisinä, varmistat tarvittavien aineiden saannin.


File:Summer Fruits.jpg
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Summer_Fruits.jpg


File:Culinary fruits cropped top view.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Culinary_fruits_cropped_top_view.jpg
File:Fruit & vegs assortment.jpg
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fruit_%26_vegs_assortment.jpg



Mitä ei pitäisi syödä paljoa?

  • Valkoista sokeria, siitä saa vain turhaa energiaa ja se vaikuttaa mielialoihin heittelevästi. Sokeri on myös hampaiden vihollinen. Sokeria on paljon limsoissa, karkeissa, leivonnaisissa, jogurteissa, monissa mehuissa ja valmisruoissa.
  • Suolaa, se nostaa verenpainetta ja kerää nestettä. Valmisruoissa on usein paljon suolaa.
  • Kovia rasvoja, kuten eläinrasvaa ja margariinia. Rasvainen liha ja leivonnaiset sisältävät huonoja rasvoja.
  • Lisäaineita, niistä ei ole mitään hyötyä, mutta voi olla paljonkin haittaa. Limsat, karkit ja valmisruoat sisältävät paljon turhia lisäaineita.



File:Sodas.JPG
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sodas.JPG

Fast Food, Menu, Sample Usage by Gerald_G - This Clip Art is part of a fast food menu set. Search for "fastfood" to find all.
https://openclipart.org/detail/9071/fast-food-menu-sample-usage-by-gerald_g-9071
 


Mistä ruoka kannattaa hankkia ja miksi?

  • Ostamalla lähellä kasvatettua ja tuotettua ruokaa toimit ekologisesti, ja edistät oman asuinalueesi työllisyyttä ja hyvinvointia.
  • Ostamalla luomuruokaa vältät turhia kemikaaleja ja toimit eettisesti.
  • Vältä prosessoitua ruokaa, jos mahdollista - tekemällä ruoan itse saat halvemmalla parempaa ja terveellisempää ruokaa. Vältät näin myös turhia lisäaineita, sokeria ja suolaa.
  • Torilla myydään yleensä lähellä kasvatettuja kasviksia ja marjoja.
  • Metsistä saa kerätä marjoja ja sieniä vapaasti ilmaiseksi, kunhan ei vahingoita luontoa. Myös monet luonnonkasvit sopivat syötäviksi. MUISTA: ÄLÄ KERÄÄ MITÄÄN TIEN VIERESTÄ, JA VARMISTA, ETTÄ KERÄÄT TURVALLISESTI SYÖTÄVIÄ KASVEJA, MARJOJA JA SIENIÄ!
  • Kerrostalossakin voi omalla parvekkeella kasvattaa esim. yrttejä tai tomaatteja kesällä. Kasvattamalla itse saat varmasti puhdasta lähiruokaa, ja samalla mukavan harrastuksen!
  • Syömällä enemmän kasviksia, hedelmiä ja marjoja lihan sijasta säästä luontoa - yhden lihakilon kasvattaminen vaatii paljon enemmän vettä, kuin vaikka porkkanakilon.



Milloin kannattaa pysähtyä miettimään omia ruokailutottumuksiaan?

  • Jos sinulla on usein vatsavaivoja
  • Jos olet usein väsynyt
  • Jos mielialasi vaihtelevat kuin vuoristoradalla
  • Jos sinun on vaikea keskittyä
  • Jos sinun tekee usein mieli makeaa, hyvin rasvaista tai suolaista ruokaa
  • Jos ruokaan tuntuu menevän liikaa rahaa
  • Jos heität usein ruokaa pois
  • Jos kärsit ihon kuivumisesta ja kutinasta
  • Juttele lääkärin kanssa, jos sinulla on näitä oireita!



Miten voin säästää terveellisen ruoan hankinnassa?

  • Suunnittele etukäteen viikon ateriat. Kirjoita kauppalista valmiiksi. Käy kaupassa vain kerran viikossa. Älä mene kauppaan nälkäisenä.
  • Tee kerralla ruokaa enemmän ja pakasta se kerta-annoksiksi, jos sinulla on pakastin.
  • Seuraa tarjouksia ja osta kausituotteita. Esimerkiksi syksyllä kaali ja porkkanat ovat usein edullisia.
  • Laita lautasellesi vain sen verran ruokaa, kuin jaksat syödä. Näin ruokaa ei tarvitse heittää pois.
  • Syö monta kertaa päivässä pieniä annoksia. Näin et ole koskaan liian nälkäinen ja ruoan kulutus ja menekki on tasaisempaa.
  • Käy ruokaostoksilla yhdessä ystävän kanssa ja laittakaa ruokaa yhdessä. Tai kutsukaa toisenne vaikka vuoroviikoin syömään. Näin ruokailusta muodostuu mukava sosiaalinen tapahtuma.
  • Säilytä ruoka oikein. Kuivat tarvikkeet säilyvät huoneenlämmössä valolta ja kosteudelta suojattuna, mutta eläinkunnan tuotteet ja tuoreet kasvikset pitää säilyttää jääkaapissa. Myös jo valmistetun ruoan paikka on jääkaapissa tai pakastimessa.

Aiheeseen liittyviä linkkejä ja materiaaleja:


Tehtäviä: 

1. Tutustukaa yhdessä ylläoleviin tietoiskuihin. Keskustelkaa yhdessä ryhmän kanssa, mitä ne tarkoittavat. Kysykää opettajalta, jos ette ymmärrä jotakin sanaa tai kohtaa.

2. Tutustukaa yhdessä kasvisten sukupuuhun. Kuinka monta kasvia tunnette? Tiedätkö eri kasvilajien erot? Mitä kuvan kasveista olet joskus maistanut? Mitä kuvan kasveista söit tänään? Kuinka montaa eri väristä kasvia löydätte puusta?


Kasvien nimiä voi tarkistaa ja opetella alla olevan linkin sivuilta.


3. Opettaja on kopioinut teille linkin taulukon valmiiksi. Täyttäkää sinne niin paljon erivärisiä kasvisten nimiä, kuin osaatte ja muistatte. Ympyröikää lopuksi omasta taulukostanne ne kasvikset, joista pidätte eniten.


4. Oman kasviskiintiön seuranta: opettaja on kopioinut teille linkin taulukon valmiiksi. Täytä taulukkoon kaikki kasvikset, hedelmät ja marjat, joita viikon jokaisen päivän aikana söit. Sunnuntai-iltana näet, söitkö kasviksia tarpeeksi! 


5. Kasvissanaston harjoittelua: opettaja on kopioinut teille linkkien harjoitukset valmiiksi. Tee ne yksin tai kaverin kanssa yhdessä. Tarkistakaa harjoitukset seuraavalla tunnilla yhdessä.


6. Kasveihin liittyvä askartelutehtäviä - origamit: 


7. Tutustukaa linkin keittokirjaan joko tunneilla tai kotona.Kokeilkaa ainakin yhtä kirjan resepteistä. Kirjoita sen jälkeen tämän sivun kommenttiosioon, mitä reseptiä kokeilit ja mitä pidit ruoasta.


8. Kokeilkaa seuraavan linkin pelejä ja testejä oppitunnilla tai kotona. Kirjoittakaa sen jälkeen tämän sivun kommenttiosioon, mitä uutta opit testien avulla.


9. Osallistukaa Ruokavisaan, jossa tutustutaan ruoan vastuullisuuteen. Vaatii opettajalta rekisteröitymisen! 


10. Opettaja näyttää teille erilaisia ruokalutilanteisiin liittyviä kuvia. Keskustelkaa kuvista opettajan ohjeen mukaan. 










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti